Περιοδοντική νόσος

Είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

Αιτίες

Εχθρός των δοντιών είναι, τα μικρόβια, τα οποία παράγουν ένα αόρατο κολλώδες στρώμα, τη μικροβιακή οδοντική πλάκα, η οποία συγκολλάτε πάνω στα δόντια. Στη μικροβιακή πλάκα επικάθονται άλατα του σάλιου, σκληραίνει, και γίνεται πέτρα, τη λεγόμενη τρυγία. Αν η τρυγία παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, οδηγεί αρχικά, στην ουλίτιδα, στη συνέχεια στην περιοδοντίτιδα, και τέλος την απώλεια των δοντιών.
Η ανεπαρκής στοματική υγιεινή, το κάπνισμα, η κατανάλωση καφέ, οινοπνευματωδών ποτών, ανθυγιεινών τροφών, χωρίς μέτρο, επιβαρύνει την κατάσταση, ανάλογα, γενικές και χρόνιες παθήσεις, χρήση ορισμένων φαρμάκων επίσης, όμως η χρήση ουσιών καταδικάζει.

Τι είναι ουλίτιδα;

Η ουλίτιδα είναι παθολογική κατάσταση των ούλων, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή, αιμορραγία, κακοσμία, διόγκωση και αποκόλληση των ούλων από τα δόντια (τα συμπτώματα μπορεί να είναι μερικά από αυτά). Η ουλίτιδα είναι, με τη κατάλληλη θεραπεία αναστρέψιμη , και αν παραμεληθεί οδηγεί στην περιοδοντίτιδα.

Τι είναι περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα είναι η παθολογική κατάσταση - φλεγμονή που αναπτύσσεται γύρω από τα δόντια, δηλαδή στους ιστούς που τα στηρίζουν (ούλα και οστό). Στο αρχικό της στάδιο η κλινική της εικόνα, είναι σαν την ουλίτιδας, αλλά, όταν η φλεγμονή προχωρεί στα οστά των γνάθων, ο οργανισμός προσπαθώντας να αμυνθεί, αποδομεί το οστό, δημιουργεί χρόνιο φλεγμονώδη κοκιωματώδη ιστό, προκειμένου να απομακρυνθεί από τα μικρόβια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική απώλεια σύνδεσης των ούλων με τα δόντια, απώλεια οστικής στήριξης των δοντιών, σχηματισμό περιοδοντικών θυλάκων, υφίζησης των ούλων, κινητικότητας και απώλεια των δοντιών. Μέσα στους θυλάκους υπάρχουν μικρόβια, τρυγία, νεκρά κύτταρα, φλεγμονώδης ιστός, που αν δεν απομακρυνθούν επιταχύνουν το έργο της αποδόμησης των μαλακών και των σκληρών ιστών, ( ούλα και οστό).

Τηλ. Επικοινωνίας 2310.22.50.53